Mącznik młynarek – Tępienie

Mącznik młynarek (Tenebrio molitor)

 

Mącznik młynarek zwalczanie

Opis owada

Mącznik młynarek jest największym chrząszczem spotykanym w przechowalniach. Długość jego ciała wynosi średnio od 12 – 18mm, jednak maksymalna długość jaką może osiągnąć to 23 mm. Ma dobrze rozwinięte skrzydła. Ciało jest wydłużone, o równych bokach, czarne, brązowe lub kasztanowe. Pokrywy są często znacznie jaśniejsze niż przedplecze, z wyraźnymi liniami wgłębionymi i punktowanymi.

Występowanie

Jest to gatunek kosmopolityczny, więc występuje na całym świecie. Największe jego skupiska to osiedla ludzkie, mieszkania, magazyny itp. W środowiskach naturalnych spotykany jest pod zmurszałą korą drzew liściastych.

Tryb życia

Gatunek częściowo synantropijny, jeden z najpospolitszych szkodników ziarna, produktów zbożowych i mącznych, suszonego mięsa i owoców, wyrobów tytoniowych i innych. Owady dojrzałe bardzo dobrze latają i są zazwyczaj aktywne w nocy. Nieraz wpadają przez okna do oświetlonych mieszkań.

Jest bardzo popularny, gdyż larwy mącznika często są sprzedawane i służą do karmienia drobnych zwierząt hodowlanych – ryb, żółwi, ptaków.

Hodowla tego chrząszcza przebiega w bardzo prosty sposób na mące. Mącznik występuje przede wszystkim w piekarniach, młynach i różnych przechowalniach, jednak na ogół niezbyt licznie. Spotyka się go również bardzo często w gniazdach ptaków, gołębnikach i pod korą drzew.

Rozwój

Samice składają jaja zazwyczaj w maju – czerwcu. Trwa to zwykle do 1,5 miesiąca, a podczas chłodnych dni nawet dłużej. Jedna samica składa około 200 jaj. Larwy po wyjściu z osłon jajowych mają 30 mm długości, ale pod koniec rozwoju osiągają 58 mm. Są one żółte, gładkie, błyszczące, a w miarę wzrostu brązowieją. Mogą przeżyć bez pokarmu nawet 9 miesięcy. Rozwój jednego pokolenia trwa 9 – 22 miesięcy. Postacie dorosłe żyją około 2,5 miesiąca. Podobnie jak larwy, odżywiają się one ziarnem zbóż i ich przetworami, ale pożywienie mogą również stanowić dla nich inne produkty, a nawet i surowe mięso.

Szkodliwość

Jest bardzo odporny na brak pokarmu i niskie temperatury. Szkodnik ten przeważnie nie występuje dość licznie. Owady te szkodzą zarówno przez zjadanie produktów jak i przez zanieczyszczanie ich kałem i wylinkami. Produkty opanowane przez tego szkodnika charakteryzuje nieprzyjemny zapach. Ponadto dostaje się do nich wilgoć i dochodzi do ich zagrzewania. Gdy owady żerują na produktach może dojść do zakażenia infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi. Wówczas produkty zmieniają swój smak, gdyż dochodzi do jełczenia, gorzknienia, kwaśnienia, czy nawet do zmiany koloru produktu. Jakość produktów ulega znacznemu pogorszeniu.

Zwalczanie

Jak tępić młynarka? Najpopularniejszym sposobem, by wytępić tego szkodnika jest gazowanie magazynów i innych pomieszczeń, w których przechowujemy skażone produkty. Tępienie jest koniecznością, dlatego warto skupić się na prewencji i dokładnie przed żniwami wymieść i uprzątnąć silosy, przechowalnie i magazyny w których składowane jest zboże.

 

TAGI: Mącznik młynarek, Warszawa, zwalczanie mącznika, Toruń, metody zwalczania, Brodnica, Tępienie młynarka,